Jest już na blogu Sałatka pieczarkowa z żółtym serem oraz Sałatka pieczarkowa z szynką, a dziś będzie dla odmiany z kukurydzą. Podobna trochę, a jednak inna, ale też pyszna.
Składniki
0,5-0,6 kg świeżych pieczarek
puszka kukurydzy konserwowej
1 czerwona cebula
5 ogórków kiszonych /ew. konserwowych/
1 jabłko
4-5 jajek
1 pęczek koperku lub szczypiorku
5 łyżek majonezu
1 łyżka musztardy /np.Dijon/
sól, pieprz mielony
Wykonanie
Pieczarki umyć, wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody – gotować 10 minut, po czym odsączyć na sitku, ostudzić i pokroić w drobną kostkę.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Podobnie pokroić ogórki kiszone oraz obrane jabłko.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i sparzyć na sitku, osączyć.
Wszystkie składniki wymieszać razem, dodać majonez, musztardę, sól i pieprz do smaku oraz posiekany koperek /szczypiorek/.
Schłodzić przed podaniem minimum 2 godz,