Bardzo dobra sałatka, w sam raz na święta. Nie dysponuję w tej chwili zdjęciem /nie sfotografowałam jej wówczas, gdy ją robiłam/, ale podaję przepis, może się komuś przyda, zechce ją przygotować i podać na świąteczny stół.
Przepis pochodzi z jednej z książek s. Anastazji – zmodyfikowałam tylko majonez.
PS. zrobiłam znowu, więc uzupełniam brakujące zdjęcie
Składniki:
1 słoiczek selera
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
2 jabłka
5 jaj na twardo
2-3 ogórki kiszone
2 pomidory
15 dag szynki konserwowej
1 cebula czerwona
sól, pieprz
natka pietruszki, koperek lub szczypiorek – do wyboru
majonez /zrobiłam swój/
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 ugotowane żółtko /białko dodać do reszty składników/
1 łyżka musztardy
sól, cukier, pieprz – do smaku
Wykonanie
Składniki na majonez wymieszać na gładką masę.
Jabłka obrać ze skórki, pomidory sparzyć i zdjąć skórkę, z selera i kukurydzy odlać wodę.
Szynkę pokroić w drobne paseczki. Resztę warzyw pokroić w kostkę. Zieleninę posiekać. Wszystko wymieszać z majonezem. Doprawić do smaku.
Wierzch udekorować ćwiartkami jaj lub listkami pietruszki.