Wiosna buchnęła majem i nowalijkami, a zatem kiedy, jeśli nie teraz faszerować się mnogością i różnorodnością witamin? Uwielbiam ten okres i ten kolorowy zawrót głowy na talerzu.
Dziś sałatka ze wszystkiego co już urosło w moim ogródku, moc smaków, aromatów i witamin, jednym słowem – bomba witamin w salaterce.
Składniki
1 mała sałata zielona
1 mała sałata czerwona
pęczek sałaty rukoli
kilka dużych liści szpinaku
pół pęczka rzodkiewek
pęczek zielonej cebulki
pół pęczka natki pietruszki
1 duży lub 2 małe pomidory
1/2 papryki czerwonej
1 cebula czerwona
sól, pieprz
oliwa smakowa /u mnie czosnkowo-bazyliowa/
ocet owocowy /u mnie śliwkowy/
Wykonanie
Liście sałaty i szpinaku rozdrobnić, cebulkę zieloną i natkę pokroić drobno, paprykę, pomidora, cebulę czerwoną i rzodkiewkę w dowolną kostkę, wszystko wymieszać, skropić oliwą, octem, dodać sól i pieprz – wymieszać i …. zajadać.