Nabyłam kiedyś czerwony ryż… po co? sama nie wiem… dziś przyszedł czas, aby coś z nim zrobić… zrobiłam taką sałatkę, a ponieważ wyszła smaczna, dzielę się przepisem.
Składniki
1 woreczek czerwonego ryżu
4 jajka
1 mała puszka groszku
1 mała puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
1/2 szklanki śmietany
1 łyżka musztardy
2-3 łyżki soku ananasowego
kilka łyżek chrzanu ze słoiczka – ilość wg własnego uznania
sól, pieprz
Wykonanie
Składniki z puszek odsączyć porządnie na sicie.
Ryż ugotować zgodnie z zaleceniem na opakowaniu.
Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Odsączony ananas także pokroić w kostkę.
Ze śmietany i musztardy przygotować sos, dodać 2-3 łyżki soku z ananasa, dosmaczyć solą, pieprzem i chrzanem.
Połączyć wszystkie składniki, wymieszać i schłodzić.