Sałatka z ogórka, cebuli i rukoli z sosem jogurtowym

Sałatka może być przygotowana latem, gdy wszystkie składniki mamy w zasięgu ręki /często na własnej grządce/ lub w okresie zimowym, bo składniki są również dostępne w sprzedaży. Tylko robić i zajadać. A pomysł podpatrzony u Moniki.

Składniki

50 g rukoli
1 średniej wielkości czerwona cebula
1 ogórek (ok. 10 cm)
150 g jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku (można pominąć)
sól i pieprz do smaku
szczypta cukru (można pominąć, ale poprawia smak)

Wykonanie

Umytą i osuszoną rukolę lekko posiekać, przełożyć do miski. Ogórka obrać i pokroić go wzdłuż na ćwiartki, a potem na cienkie plasterki. Cebulę pokroić w cieniutkie plasterki lub piórka.
Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Sos:
Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.

Sos połączyć z zawartością miski. Od razu podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*