Zamieściłam już na blogu sałatkę z pora, ale dziś w nieco innym wydaniu – z ogórkiem kiszonym,
Składniki
1-2 pory
1-2 jabłka
3-4 ogórki kiszone
sos
2-3 łyżki śmietany
na czubek łyżeczki musztardy łagodnej
szczypta cukru i soli
pieprz
Wykonanie
Z pora odciąć zielone liście, a jego zwięzłą część pokroić cienko w półplasterki. Posypać je cukrem, wymieszać i odstawić na kilka godzin /4-5/, po czym odcisnąć powstały sok.
Jeśli nie mamy na to czasu, można przelać gorącą wodą i odcedzić.
Jabłka /obrane/ i ogórki zetrzeć na dużych oczkach, połączyć z porem, dodać sos, wymieszać i odstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Moje uwagi:
– ogórki muszą być kiszone, czyli nie! małosolne, ani też konserwowe
– ogórki można też pokroić w półplasterki – może nawet byłoby lepiej