Prosta sałatka z selera naciowego. Zrobiłam ją w ramach akcji „wiosenne odchudzanie”, a więc jest to danie fit. Zjadłam z kromką ciemnego chleba. Smakuje dobrze, więc polecam.
Składniki
2-3 łodygi selera naciowego
1-2 jajka na twardo
1 jabłko
kawałek ogórka szklarniowego / dł.ok. 10 cm/
szczypiorek/zielona cebulka/koperek
kilka łyżek jogurtu naturalnego /u mnie grecki/
1 łyżka oleju /u mnie pikantny z chilli/
1 płaska łyżka musztardy /u mnie miodowa/
1 łyżka octu owocowego /u mnie pigwowy/
sól, pieprz
Wykonanie
Zrobić sos – wymieszać jogurt, olej, musztardę i ocet, doprawić solą i pieprzem.
Łodygi selera pokroić w cienkie paski, jabłko i jajko w kostkę, zaś ogórek w cienkie półplasterki.Szczypiorek posiekać.
Połączyć wszystkie składniki, część ogórków i szczypiorku zostawić ewentualnie do dekoracji.