Schab faszerowany filetem z kurczaka i pieczarkami

Faszerowany  Schab ze śliwkami  już na blogu jest, a dziś nadszedł czas na inną jego wersję. Taki schab był serwowany na studniówce syna /ciekawa jestem czy pamięta co jadł wtedy???/, a przygotowywała go jedna z mam w swoim zakładzie gastronomicznym. Fajnie wyglądał, fajnie smakował, więc przypomnienie go jako dania na świąteczny obiad ze wszech miar uzasadnione.
A „muzą” była Irena.

schab faszerowany filetem
Składniki

1,2-1,5 kg schabu
1 filet kurczaka /lub polędwiczka wieprzowa/
sok z cytryny, olej
sól, pieprz, sól czosnkowa lub czosnek granulowany, majeranek
20-25 dkg pieczarek
1 cebula
10 dkg sera żółtego
masło do smażenia

Wykonanie

Schab umyć i osuszyć,  skropić sokiem z cytryny, posmarować olejem, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, solą czosnkową lub czosnkiem granulowanym lub świeżym. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc /ja trzymam nawet dłużej, prawie całą dobę/.

Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę, udusić na maśle do całkowitego odparowania płynu, przyprawić solą i pieprzem, ostudzić, dodać starty żółty ser, wymieszać powstały farsz.
Filet z kurczaka umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na dwa kawałki, a następnie każdy z nich rozciąć /nie do końca/, rozłożyć na płasko i rozbić na cienki prostokątny płat, przyprawić solą i pieprzem, a następnie nałożyć farsz i zrolować w cienką „kiełbaskę.
Następnie owinąć ją folią spożywczą i zamrozić.
schab faszerowany polędwiczką   schab faszerowany polędwiczką   schab faszerowany polędwiczką

Po odpowiednim czasie wyjąć schab z lodówki, zrobić ostrym nożem tunel i szybko włożyć zamrożoną „kiełbaskę” z fileta /polędwiczki/ – oczywiście wcześniej usunąć folię i zmoczyć zimną wodą, aby łatwiej weszła.

Nafaszerowany schab włożyć do rękawa do pieczenia i piec w piekarniku ok.1,5 godz. /czas pieczenia powinien być troszkę dłuższy niż waga mięsa/,
początkowo w temp. 190-200 st.C przez 30 min. następnie zmniejszyć temp. do 160 st. C. Po upieczeniu odstawić na kilkanaście minut i dopiero kroić.
schab faszerowany filetem

Wytworzony sos można zagęścić i podać do schabu. Ja na tej bazie zrobiłam sos borowikowy.
Schab można też podawać na zimno w formie wędliny lub zalać galaretą.

Uwaga
Taki schab, nadziany tą zamrożoną polędwiczką można dać od razu do pieczenia, ale też – i ja tak robię np. przed świętami – owinąć z powrotem folią i zamrozić /pamiętać, aby nie dopuścić do rozmrożenia polędwiczki, nadziać taką zamrożoną i od razu całość włożyć do zamrażarki/. Kiedy  przyjdzie pora jego pieczenia należy schab wyjąć, usunąć folię i od razu dać do pieczenia /bez uprzedniego rozmrażania/.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*