Nabyłam schab, już pokrojony w cienkie plasterki, raczej za cienkie, żeby zrobić kotlety… może jakieś roladki, a może po prostu schab w jakimś sosie?
Padło na schab w sosie z dodatkiem kawałka czerwonej papryki i marchewki. Wyszło smaczne, stosunkowo lekkie danie.
Składniki
500 g schabu w cienkich plasterkach
1 marchew
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
2 ząbki czosnku
500 ml bulionu mięsno-warzywnego
sól, pieprz
płaska łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
na czubek łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka mąki i 1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kwaśnej śmietany
natka pietruszki
olej do smażenia
Wykonanie
Plastry schabu oprószyć solą i pieprzem i odstawić na godzinę do lodówki.
Marchew i cebulę po obraniu pokroić w drobną kostkę.
Paprykę również pokroić w drobną kostkę.
Czosnek posiekać.
Na patelni rozgrzać trochę oleju i podsmażyć na nim plastry schabu z każdej strony na złoty kolor.
Mięso zdjąć, a na patelnię wrzucić teraz cebulę, zeszklić, po czym dodać do niej marchew i czosnek.
Po kilku minutach smażenia dodać paprykę, wymieszać i podlać bulionem.
Na wierzchu ułożyć usmażony schab i dusić całość pod pokrywką przez ok. 30 minut.
Po tym czasie sos zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Na koniec dodać też zahartowaną śmietanę oraz doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką wędzoną papryką oraz szczyptą ostrej papryki. Całość jeszcze zagotować. Posypać posiekaną natką pietruszk