Sernik błyskawiczny, spontaniczny, w sam raz do kawusi w zimne, listopadowe popołudnie.
tortownica śr. 27 cm
Składniki
1,5 kg twarogu półtłustego z wiaderka /twarogu bez dodatków, u mnie 18% Piątnica/
1,5 szklanki cukru
2/3 kostki dobrej margaryny /u mnie tortowa/
7 jaj /rozmiar L/
1 budyń śmietankowy/waniliowy lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
po kilka kropli aromatu cytrynowego i pomarańczowego
okrągłe biszkopty
Polewa czekoladowa – zrobiłam II wariant
Wykonanie
Do misy robota /miksera/ włożyć margarynę i cukier i utrzeć na puch.
Ucierając nadal dodawać po 1 jajku, dokładnie utrzeć. Zmniejszyć już obroty, dodać w kilku porcjach ser, a także budyń wymieszany z mąką pszenną oraz aromat – mieszać do połączenia.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie biszkoptami.
Wylać mas serową i wstawić do piekarnika nagrzanego już do temp. 180 st.C /II poziom grzanie góra-dół/ i piec łącznie ok. 60 min. przy czym kiedy już wyrośnie /mniej więcej po 30 min./ zmniejszyć temperaturę do 160 st.C.
Po upieczeniu przez 10 min. nie otwierać, później już drzwiczki lekko uchylić i wystudzić przez min. 30 min.
Całkiem zimny polać polewą czekoladową i wstawić na noc do lodówki.