Taką skórkę można przygotować szybko, bez uprzedniego moczenia, gotowania itp. zabiegów. Można ją zrobić z ilości, które akurat mamy pod ręką, na bieżąco.
Polecam też skórkę wg przepisu Skórka pomarańczowa kandyzowana.
Składniki
ilość dowolna, przykładowo:
skórka z jednej pomarańczy
1-2 łyżki cukru
Wykonanie
Skórkę pomarańczy naciąć na 6 części, obrać i bardzo ostrym nożykiem wyciąć ze skórki białą część. Pozostałą część skórki /tą pomarańczową bez albedo/ pokroić drobniutko w paseczki lub w kosteczkę, włożyć je do słoiczka, zasypując warstwami cukrem. Słoiczki zakręcić i włożyć do lodówki /w miejscu przeznaczonym dla warzyw/. Po 2-3 dniach skórki puszczą trochę soku. Nie trzeba ich gotować ani smażyć. Skórki są bardzo aromatyczne i doskonale nadają się do ciast i deserów.
Na słoiczek skórki po chrzanie /jak na zdjęciu/ zużyłam skórkę z 4 pomarańczy.
Analogicznie można przygotować skórkę z innych cytrusów np. cytryny, limonki.