Zawsze z dużym zaciekawieniem podczytywałam przepisy na przyrządzenie skrzydełek i zawsze z takim samym zdziwieniem myślałam – co to za jedzenie?
owszem, w dzieciństwie lubiłam obgryzać skrzydełka z kurczaka po rosole, ale żeby jako danie?
Tak było do dziś…
od dziś już tak nie myślę, a to za sprawą skrzydełek przyrządzonych z … miodem.
Składniki
1 kg skrzydełek /będzie ich ok. 10 szt/
1/3 kostki masła /ok.7-8 dkg/
1 łyżka miodu /pełna/
przyprawa do kurczaka /ok. 3 łyżek/
papryka w proszku ostra /ok. 2 płaskich łyżeczek/
Wykonanie
Skrzydełka oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć „lotki” – do wykorzystania do ugotowania wywaru np. na zupę. Teraz skrzydełka natrzeć przyprawami i wstawić w przykrytym naczyniu na noc do lodówki.
Następnego dnia rozpuścić masło z miodem /nie zagotować/. Skrzydełka zanurzać w przygotowanym maceracie, układać w naczyniu ściśle obok siebie, polać pozostałą częścią maceratu.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180-190 st.C przez ok.1 godz. W połowie pieczenia odwrócić skrzydełka na drugą stronę.