Skrzydełka, jak sama nazwa mówi delicioso czyli pyszne, a podpatrzone u Alicja64.
Więcej komentarza nie wymagają.
Ilość składników dostosowałam do moich potrzeb.
Zrezygnowałam też z przygotowania dipu, a skrzydełka podałam z pieczonymi w piekarniku talarkami ziemniaków /vide Ziemniaki pieczone – w plasterkach/.
Składniki
15 skrzydełek z kurczaka waga ok.1,5 kg
(końcówki obcięte, a skrzydełka podzielone na pół)
1/2 szklanka mąki
1/4 łyżeczki papryki w proszku
1/4 łyżeczki przyprawy cayenne
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
1/4 łyżeczki proszku cebulowego
1/4 łyżeczki soli
Sos do smarowania w trakcie pieczenia
1/4 szklanki masła /rozpuściłam 1/4 kostki/
1/4 szklanki ostrego sosu /dałam keczup pikantny/
Dip do skrzydełek /opcjonalnie/
1/2 szklanki majonezu
1/4 szklanki kwaśnej śmietany
1/4 łyżeczki suszonego szczypiorku
1/4 łyżeczki suszonej pietruszki
1/4 łyżeczki suszonego koperku
na czubek łyżeczki granulowanego czosnku
na czubek łyżeczki proszku cebulowego
na czubek łyżeczki soli
na czubek łyżeczki pieprzu
Wykonanie
Skrzydełka włożyć do szklanego naczynia. Mąkę wymieszać z papryką, cayenne, czosnkiem granulowanym, proszkiem cebulowym i solą. Posypać skrzydełka tak, żeby każde było pokryte mąką z przyprawami. Przykryć i wstawić do lodówki na 90 minut.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać ostry sos i wymieszać.
Przygotować dip, mieszając wszystkie składniki i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Na blaszkę wyłożyć skrzydełka jedno obok drugiego.
Piekarnik nagrzać do 200 st C. Skrzydełka piec ok. 10 minut. Następnie wyjąć je z pieca, posmarować przygotowanym ostrym sosem, włożyć z powrotem do piekarnika na następne 15 minut. Po upływie tego czasu skrzydełka odwrócić na drugą stronę, posmarować pozostałym sosem i piec kolejne 25 minut.
Podawać z wcześniej przygotowanym dipem.
Zamiast suszonych przypraw i ziół można zastosować świeże.