W ramach planowania świątecznego menu, można rozważyć też taką oto propozycję podania śledzia. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jednak smaczny.
Składniki
6 płatów śledziowych /u mnie śledzie domowe/
2 cebule /wskazana biała i czerwona/
sok z cytryny
kilka łyżek oleju
sól, cukier i pieprz
Wykonanie
Śledzie osączyć z zalewy, skropić kilkoma kroplami soku z cytryny i odstawić na minimum 30 min.
Cebulę drobniutko posiekać /jeśli bierzemy w dwu kolorach, włożyć do osobnych miseczek/, lekko posypać solą, pieprzem i cukrem oraz delikatnie spryskać olejem. Również odstawić.
Po czasie śledzie pokroić w mniejsze kawałki, dodać część cebuli i wymieszać. Wymieszać i odstawić, aby smaki się połączyły. Śledzie wyłożyć na półmisek, przybrać resztą cebuli, skropić olejem i odstawić do schłodzenia.
inspirację znalazłam tutaj