Śledzie z suszonymi pomidorami i pieczonym czosnkiem

Bardzo mi smakowały, wyraziste w smaku, lekko czosnkowe.

Składniki:

  • 7 płatów śledziowych (w oleju i occie)
  • 1 główka czosnku
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów wraz z zalewą
  • 1 mała cebula
  • zioła prowansalskie
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie

1. Czosnek obrać, pokroić na średnie kawałki. Polać odrobiną oleju, wymieszać, umieścić w naczyniu i piec w 170*C przez 15-20 minut. Pilnować, by nie przypalić czosnku.

2. W misce wymieszać olej, pomidory pokrojone w paski, upieczony czosnek, olej z zalewy z pomidorów, zioła, ocet winny, zioła, pokrojoną w kostkę cebulę, ewentualnie sól (ostrożnie, bo śledzie są zazwyczaj słone).

3. Śledzie pokroić w średnie kawałki, wymieszać z przygotowaną zaprawą. Marynować minimum 24 godziny, a najlepiej 2-3 dni. 

przepis od Ani

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*