Bardzo mi smakowały, wyraziste w smaku, lekko czosnkowe.
Składniki:
- 7 płatów śledziowych (w oleju i occie)
- 1 główka czosnku
- 1/2 słoika suszonych pomidorów wraz z zalewą
- 1 mała cebula
- zioła prowansalskie
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżki octu winnego
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie
1. Czosnek obrać, pokroić na średnie kawałki. Polać odrobiną oleju, wymieszać, umieścić w naczyniu i piec w 170*C przez 15-20 minut. Pilnować, by nie przypalić czosnku.
2. W misce wymieszać olej, pomidory pokrojone w paski, upieczony czosnek, olej z zalewy z pomidorów, zioła, ocet winny, zioła, pokrojoną w kostkę cebulę, ewentualnie sól (ostrożnie, bo śledzie są zazwyczaj słone).
3. Śledzie pokroić w średnie kawałki, wymieszać z przygotowaną zaprawą. Marynować minimum 24 godziny, a najlepiej 2-3 dni.
przepis od Ani