Sok szybko się robi i co ważne, dobrze potem przechowuje…
z czerwonej porzeczki
Składniki
1 kg porzeczek
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki wody
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Wykonanie
Porzeczki zalać wodą i gotować 10-15 min. licząc od momentu zagotowania, a następnie przecedzić przez sito. Do soku dodać teraz cukier i zagotować. Dodać kwasek, wymieszać, cały czas trzymać na malutkim gazie i wlewać do butelek /słoików/, zakręcać i odwracać do góry dnem, pozostawiając w takiej pozycji do całkowitego ostudzenia.
Sok dziś zrobiony, z pierwszych swoich porzeczek ;). Wyszedł pyszny, polecam przepis 🙂 ps. do podwójnej porcji dałam więcej niż łyżeczkę kwasku cytrynowego (tak mi się niechcący mocniej przelało) ale i tak wyszło bardzo dobre
Witam i cieszę się, że przepis się przydał, a sok smakuje. Ja też z niego robię, bo ile przyniosę z działki, tyle przerobię, nie muszą to być jakieś ilości hurtowe.
W tym roku zrobiłam osobno z czarnej i czerwonej, a na koniec z obu mieszany, bo nie miałam już ich za dużo. Teraz tylko życzyć „na zdrowie” i pić.