Lato się skończyło, a u mnie w kuchni jak w przetwórni, a wszystko to za sprawą dodatkowego zbioru winogron… uf…
Wino już „bąbelkuje”, drugiego gąsiora nie posiadam, zatem padło na sok. A ponieważ jestem też jeszcze posiadaczką owoców pigwowca, dodałam też trochę. Dla smaku i aromatu.
Składniki
4,5 kg owoców winogron /ok.5 l/ – już oczyszczonych
0,5 kg owoców pigwowca
0,5 l wody
1 kg cukru
Wykonanie
Owoce winogron lekko rozgnieść, pigwę oczyścić z ziaren i pokroić, włożyć wszystko do garnka, podlać wodą, pogotować, aby puściły sok, a następnie odstawić do ostygnięcia. Po tym czasie przecedzić przez sito w celu oddzielenia soku.
Sok wlać ponownie do czystego garnka, dodać cukier, podgrzać do zagotowania, a następnie napełniać do pełna butelki /garnek z sokiem stoi cały czas na malutkim gazie/.
A oto mój uzysk – z podwójnej porcji składników.
3 duże i 12 małych