Lubię drobne przekąski z ciasta francuskiego, stąd też na blogu jest już sporo przepisów na różnego rodzaju spiralki, łódeczki, paszteciki czy inne tego rodzaju „przegryzki”. A ciasto francuskie zawsze u mnie jest w rezerwie, wszak można je nabyć gotowe i kiedy jest potrzeba, mam go w zasięgu ręki w lodówce bądź zamrażarce.
Dziś będą spirale nadziane kabanosami. Do tego barszczyk czerwony czysty i kolacja gotowa.
Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
10 szt. kabanosów
1 jajko do posmarowania
przyprawy do posypania – sezam, czarnuszka, curry, starty ser żółty
Wykonanie
Ciasto francuskie /schłodzone/ pokroić wzdłuż krótszego boku w paski szerokości ok. 2 cm. i spiralnie owinąć kabanosy. W zależności od długości pokroić kabanosy na 2-3 kawałki.
Jajko rozmącić z dodatkiem łyżki zimnej wody, za pomocą pędzelka posmarować owinięte kabanosy, posypać ulubioną przyprawą /można nawet w niej obtoczyć/, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 st.C. Piec do uzyskania złotego koloru przez ok.15 min.