Pyszna przekąska…tak przy okazji bez okazji…
Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
100 g szynki parmeńskiej/chudego boczku wędzonego – w bardzo cienkich plasterkach
1 młoda, cienka cukinia
keczup łagodny
1 jajko do posmarowania
przyprawy do posypania – kminek lub gruba sól
Wykonanie
Umytą cukinię razem ze skórką pokroić w bardzo cienkie, długie plastry, używając do tego celu obieraczki do warzyw.
Ciasto francuskie /schłodzone/ pokroić wzdłuż krótszego boku w paski szerokości ok. 2 cm. i cieniutko posmarować keczupem. Na każdym pasku ciasta ułożyć teraz pasek szynki lub boczku, na to pasek cukinii i spiralnie skręcić.
Jajko rozmącić z dodatkiem łyżki zimnej wody, za pomocą pędzelka posmarować spirale, posypać ulubioną przyprawą lub grubą solą, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 st.C. Piec do uzyskania złotego koloru przez ok.15 min.