Pyszna w swej prostocie suróweczka, w zasadzie potrzebna jedynie kapusta, reszta zawsze się w domu znajdzie.
Można ją zrobić w podanych ilościach, włożyć do słoików i do lodówki. Potem do obiadu jak znalazł. Ale można też zrobić mniejszą porcję, np. 1/3 wszystkich składników i skonsumować na bieżąco.
A przepis dostałam od córki mojej koleżanki, mieszkającej w Niemczech – tam jest ponoć bardzo popularna.
Składniki
2,5 kg poszatkowanej kapusty białej
2-3 marchewki /można dać więcej jeśli ktoś lubi/
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
1 litr wody mineralnej gazowanej
Zalewa
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soli
1/2 szklanki octu
Wykonanie
Do poszatkowanej kapusty dodać startą na grubych oczkach marchewkę, cebulę pokrojoną w ćwiartki, czosnek w całych ząbkach i wlać wodę mineralna gazowaną.
Wszystkie składniki zalewy połączyć i dobrze wymieszać, zalać kapustę.
Odstawić w chłodne miejsce na 24 godz.
Po tym czasie wyjąć ząbki czosnku i cebulę. kapustę wymieszać i nakładać do słoików. Wstawić do lodówki – moze stać nawet miesiąc, ale nie nalezy jej mocno ugniatać w słoiku!
Dziś do obiadu była ta właśnie surówka i okazja, aby zrobić zdjęcie i uzupełnić, bo dotąd przepis był bez fotografii.