Jak każdej jesieni, przechodzę w kuchni na dodatki obiadowe w formie dostępnej o tej porze roku. Na talerzach królują więc buraki, ogórki kiszone i konserwowe, a także wszelkiego rodzaju surówki z warzyw kapustnych, w tym z kapusty kiszonej. A kapusta kiszona o tej porze to samo bogactwo… wszystkiego!
Zatem surówka z kapusty kiszonej raz jeszcze i nieskromnie powiem – pyszota!
Składniki
300 g kiszonej kapusty z marchewką
1 średnia cebula biała
1/2 ogórka szklarniowego /ze skórką/
1 większy pomidor śliwkowy lub Lima
natka pietruszki – pół pęczka
sól, pieprz i cukier – do smaku
olej /u mnie rzepakowy/
Wykonanie
Kapustę odcisnąć, pokroić na drobniej. Jeśli kapusta nie zawiera marchewki, dodać małą marchewkę startą na grubych oczkach.
Cebulę pokroić w ćwierć plasterki lub w kostkę.
Ogórek przekroić wzdłuż na pół, potem w ukośne plasterki /kroić półplasterki pod skosem/.
Pomidor również przekroić wzdłuż na pół i pokroić w pasterki.
Natkę pietruszki posiekać.
Wymieszać wszystkie składniki, dodać olej, doprawić cukrem i pieprzem i gotowe.