Przepis na tą sałatkę spisałam z jakiejś ulotki, bo jak tylko ją ujrzałam, od razu oczami wyobraźni widziałam taką właśnie na świątecznym stole w Boże Narodzenie.
Składniki
1 nieduża kapusta pekińska
2 jabłka
garść suszonych śliwek
garść suszonych moreli
2 łyżki rodzynek
2 łyżki żurawiny
2 łyżki orzechów włoskich
50 ml soku jabłkowego
łyżka oliwy
łyżeczka octu
natka lub koperek
szczypta soli
Wykonanie
Kapustę drobno poszatkować. Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach na tarce. Morele i śliwki pokroić w cienkie paseczki, zaś orzechy grubo posiekać. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać.
Z soku jabłkowego, oliwy, octu i posiekanej natki/koperku przygotować sos i polać nim sałatkę. Dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić.
Jadłam, jest pycha!
Cieszę się.