Jeszcze jedna propozycja przygotowania surówki z kapusty pekińskiej. Tym razem nie miałam czerwonej cebuli, dałam białą, a dla równowagi kolorystycznej dodałam poza konkursem kawałek czerwonej papryki.
Składniki
1/2 kapusty pekińskiej
1 czerwona cebula
1 marchewka
1 duże jabłko + kilka kropli soku z cytryny
2 ogórki konserwowe /mogą być ewentualnie kiszone/
natka pietruszki lub szczypiorek
szczypta curry
sos:
4-5 łyżek oleju
4-5 łyżek zalewy octowej z ogórków
1 łyżka keczupu
pieprz, sól i cukier do smaku
Wykonanie
Kapustę drobniutko poszatkować, cebulę drobno pokroić.
Marchew, jabłko i ogórki zetrzeć na grubych oczkach /jabłko skropić sokiem z cytryny/.
Wszystkie składniki wymieszać.
Osobno wymieszać składniki sosu, dodać do warzyw i wymieszać, doprawić do smaku, dodać składnik zielony i szczyptę curry.