Surówka z kapusty pekińskiej z koperkiem

Zatęskniłam za latem i taką surówkę zrobiłam… kapusta pekińska i dużo świeżego, zielonego koperku. I już namiastka lata na talerzu.

Składniki

1 kapusta pekińska /gdy duża, to pół/
koperek zielony – duży pęczek lub nawet dwa
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
pieprz do smaku
2 łyżki jogurtu gęstego
3-5 łyżek śmietany kwaśniej 18%
sok z cytryny /z ok.1/2 cytryny/

Wykonanie

Kapustę przekroić wzdłuż na pół, a każdą połówkę jeszcze na 3-4 części /też wzdłuż/ i pokroić /posiekać/. Przełożyć do miski.
Koperek posiekać, nie za drobno, przełożyć do kapusty.
Do miski dodać teraz pozostałe składniki, wymieszać, doprawić jeszcze wg własnego smaku i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*