Surówka powinna nosić nazwę „czyszczenie lodówki”, albo „myśliwego”, albo „resztkowa”, albo „spontaniczna”, a to dlatego, że pierw kupiłam kapustę, a potem zrobiłam przegląd lodówki szukając do niej dodatków. Bazą do jej przygotowania była Surówka z kapusty pekińskiej z chrzanem, oczywiście ta jest bez chrzanu, a z musztardą. Wyszła smaczna i warta polecenia.
Składniki
1 średnia lub 1/2 dużej kapusty pekińskiej
2-3 łyżki kukurydzy
szczypiorek
sos:
mały kubeczek jogurtu greckiego lub naturalnego lub śmietany 12%
3-4 łyżki oleju po suszonych pomidorach /zamiennie rzepakowy/
3-4 łyżki musztardy francuskiej /zamiennie inna preferowana/
1-1,5 łyżki miodu
2-3 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
pieprz kolorowy /sporo/
sól
Wykonanie
Składniki sosu wymieszać.
Kapustę cieniutko poszatkować, połączyć wszystkie składniki, chwilkę schłodzić.