Bardzo smaczna surówka, lekko słodkawa, a to dzięki dodatkowi soku oraz cząstek ananasa. Często nazywana jest surówką „hawajską”.
Mnie najbardziej smakuje z dodatkiem śmietany, ale można też podać ją w wersji bez śmietany, wówczas aby nie była za sucha dodaje się neco więcej soku z ananasa. Można też do soku dodać odrobinę oleju i dodatkowo troszkę pieprzu.
Składniki
5-6 marchewek /większych/
4 plastry ananasa w puszce
mała garść rodzynek
4-5 łyżek śmietany
3 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
Wykonanie
Marchew zetrzeć na drobnych oczkach, dodać ananasa pokrojonego w kosteczce i rodzynki.
Śmietanę wymieszać z 1/2 szklanki soku z ananasa, dodać sok z cytryny i szczyptę soli.
Całość wymieszać. W salaterce ozdobić dodatkowo cząstkami ananasa.