Szakszuka z cukinią

Dziś proponuję szakszukę z cukinią, bo skoro już jest w zasięgu ręki na własnej grządce, to trzeba ją zajadać we wszelkich możliwych wersjach. Ja zazwyczaj przygotowuję szakszukę na niedzielne śniadanie.

Składniki

4 jajka
1 młoda cukinia
4 pomidory /średnie, malinowe/
1 cebula /czerwona/
1 papryka czerwona
1/2 papryczki ostrej lub szczypta chilli
4 ząbki czosnku
oliwa i masło
sól, pieprz, cukier
1 łyżeczka kuminu
bazylia

Wykonanie

Wszystkie składniki pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać cebulę i posiekany czosnek, zeszklić, dodać paprykę – chwilę smażyć, dodać pomidory oraz cukier /ok. 1 łyżeczki/, sól, pieprz orza parę listków bazylii – smażyć pod przykryciem do miękkości, na koniec dodać cukinię i jeszcze razem kontynuować smażenia pod przykryciem. Gdy wszystko już zmięknie doprawić jeszcze do smaku, po czym zrobić w sosie 4 wgłębienia, wbić jajka i dusić/gotować pod przykrycie. do czasu, gdy białka się zetną /żółtko powinno pozostać płynne/.
Podawać posypane bazylią lub np. szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*