Są już na blogu szarlotki sezonowe:
Szarlotka letnia w półkruchym cieście
Szarlotka jesienna w półkruchym cieście
Szarlotka zimowa
ale nie ma wiosennej? to już jest. A dlaczego tak ją nazwałam? bo w okresie wiosny jabłek świeżych na szarlotkę już nie ma, albo jest ich mało, a jeśli nawet są dostępne, to cena ich jest już bardzo wysoka. Wtedy warto sięgnąć do swoich przetworów i wykorzystać swoje jabłka, przygotowane w okresie letnim czy jesiennym.
Dodam, że szarlotka wychodzi pyszniutka… kruchutka i taka orzeźwiająca.
Składniki
420 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
1 pełna łyżka smalcu
4 żółtka
70 g cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie
2 słoiki jabłek/musu do szarlotki /2×0,9 l/
2 galaretki brzoskwiniowe
cynamon
Wykonanie
Żółtka zmiksować z cukrem. Dodać masło, smalec oraz mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto zmieniając końcówkę robota na tzw. haki.
Z przygotowanego ciasta zrobić 5 kulek, włożyć je do woreczka i schłodzić przez ok.1 godzinę w zamrażalniku lub 2 godziny w lodówce.
W tym czasie jabłka wyłożyć ze słoików do rondla, podgrzać mocno do zagotowania, nie przykrywając /odparuje też ewentualny nadmiar płynu/, po czym gaz wyłączyć, a do jabłek dodać 2 galaretki /proszek/ i dokładnie wymieszać, by się rozpuściły.
Schłodzone ciasto wyjąć z zamrażalnika, 3 kulki zetrzeć na grubych oczkach i wyłożyć dno formy, lekko dociskając /dno wyłożone papierem do pieczenia/ i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10-15 minut.
Na podpieczone ciasto /może być jeszcze ciepłe/ wyłożyć jabłka, posypać cynamonem /ilość wg uznania/, po czym zetrzeć pozostałą cześć ciasta.
Wstawić do piekarnika /nagrzany już do 180 st.C/ i piec jeszcze 40-45 minut /II poziom, grzanie góra-dół/.