Szybkie ciasto na oleju ze śliwkami

Od różnorodności wypieków ze śliwkami głowa niemal pęka, bo co tu wybrać, skoro tak wiele przepisów krąży dookoła. Dziś idąc trochę na skróty wybrałam placek na oleju i do tego małą porcję czyli będzie upieczony w małej tortownicy. Akurat taki do niedzielnej kawki dla małej liczby konsumentów.

tortownica śr. 21-22 cm

Składniki

2 duże jajka rozm.L  /gdy małe to 3/
80 g cukru
cukier waniliowy
szczypta soli
100 ml oleju
160 g mąki /niepełna szklanka/
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Śliwki

300-400 g śliwek /waga wypestkowanych/
1 łyżka cukru
cynamon

Wykonanie

Pracę rozpocząć od przygotowania śliwek, które należy umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Następnie dodać do śliwek cukier i cynamon, wymieszać i odstawić na bok.

W dużej misce ubić jajka z cukrem, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli na jasną, puszystą masę.
Następnie, cały czas miksując powoli wlewać cienką strużką olej, aby składniki dobrze się połączyły.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i dodać do masy jajecznej, krótko zmiksować, tylko do momentu, aż składniki się połączą /ciasta powinno nadal pozostać lekkie i puszyste/.
Teraz ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu równomiernie rozłożyć śliwki skórką do dołu.
Tortownicę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-175 st.C i piec przez około 40 minut /grzanie góra-dół/. Sprawdzić patyczkiem czy upieczone.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*