Ciasto robi się niemal błyskawicznie, jest aromatyczne, wilgotne i po prostu pyszne. Można wykorzystać do jego upieczenia różne owoce sezonowe.
keksówka 10×27 cm
Składniki
300 g mąki pszennej tortowej
4 jajka “L” (temperatura pokojowa)
1/2 szklanki cukru
2/3 szklanki oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g białej czekolady
sporą garść malin
sporą garść borówek
Wykonanie
Jajka wbić do miski, dodać cukier i całość zmiksować na jasną, puszystą masę. Następnie cały czas miksując, powoli wlewać olej.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy, miksując na najniższych obrotach.
Na koniec dodać startą na tarce białą czekoladę i całość wymieszać szpatułką do połączenia.
Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez ok. 45-50 min. /II poziom, grzanie góra-dół/ – do suchego patyczka.
Po ostygnięciu, ciasto posypać cukrem pudrem.