Torcik winogronowy

Ku uciesze, na powitanie po przerwie – torcik bez pieczenia, winogronowy, jak przystało na jesienną porę, z winogron własnych, działkowych, pospolitych….

A dodatkowa informacja – torcik jest 2800 przepisem od Almanki. No i jak tu się nie cieszyć???

tortownica 21 cm

Spód

120 g ciasteczek maślanych – kakaowych
40 g roztopionego masła

Masa serowa

250 g mielonego białego sera /u mnie kostka mielonego półtłustego z Biedry/
180 g naturalnego jogurtu
60 g cukru
3 łyżeczki żelatyny z małym czbkiem
50 ml zimnej wody

Pianka winogronowa

500 g ciemnych winogron
180 g naturalnego jogurtu
50 g cukru
4 łyżeczki żelatyny z małym czubkiem
50 ml zimnej wody

Wykonanie

Pokruszone ciastka i roztopione masło włożyć do malaksera i zmiksować na masę o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wyłożyć papierem /położyć arkusz papieru i zamknąć obręczą/, po czym dno wylepić „ciasteczkową” masą /dokładnie wklepać w dno i trochę w boki/, a następnie schłodzić przez pół godziny w lodówce.

Do miski miksera włożyć ser, jogurt oraz cukier, wymieszać na wolnych obrotach do rozpuszczenia cukru.
Żelatynę zalać wodą, odstawić na kilka minut do napęcznienia, po czym podgrzać na małym gazie do jej rozpuszczenia się /nie dopuścić do zagotowania/. Letnią żelatynę wlać do masy serowej, cały czas intensywnie mieszając.
Masę wylać na ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Winogrona obrać z gałązek, przełożyć do garnka, pognieść tłuczkiem, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 10 minut. Ostudzić, przetrzeć przez sitko. Dodać jogurt, wymieszać.
Żelatynę zalać wodą, odstawić na kilka minut do napęcznienia, po czym podgrzać na małym gazie do rozpuszczenia jej. Wlać żelatynę do przecieru z winogron intensywnie mieszając.
Wylać na zastygniętą masę serową, wyrównać, wstawić do lodówki do zastygnięcia.

inspiracja tu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*