Tort wiśniowy z Czarnego Lasu w stylu Ombre

Urodziny, urodziny….
Tak, dzisiaj są urodziny mojej pierworodnej, więc i tort być musi… i życzenia….


Córeczko, życzę Ci:
Sukcesów w życiu, szczęścia w miłości,
dużo uśmiechu, dużo radości,
spełnienia wszystkich najskrytszych marzeń,
samych przyjemnych w Twym życiu zdarzeń.
100 lat w zdrowiu!

tortownica 24 cm

Ciasto czekoladowe

0,5 szklanki wody
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
5 łyżek kakao
oraz
5 jaj
0,5 szklanki drobnego cukru
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia /pełna/
1 łyżeczka sody oczyszczonej /pełna/
szczypta soli

Krem

300 ml śmietany 30 % /dałam tu 330 ml/
300 g serka naturalnego /dałam tu waniliowy Danio 2×140 g = 280 g/
500 g serka mascarpone
150 g cukru pudru /nie dałam, bo serek był waniliowy słodki/
2 płaskie łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki mleka/wody

Warstwa wiśniowo-galaretkowa

dżem wiśniowy z całymi owocami ok. 350 g
1 galaretka wiśniowa
1 słoik wiśni w syropie /750-900 ml/

Do nasączenia

100 ml soku z wiśni (kompotu z wiśni)
100 ml likieru wiśniowego lub wiśniówki

Krem do dekoracji

400 ml śmietany 36%
cukier waniliowy /mały/

dekoracja – perełki złote i srebrne /srebrne, choć wyglądają na niebieskie na zdjęciu/


Wykonanie

Ciasto czekoladowe
Wodę, cukier, kakao i olej zagotować i ostudzić.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodawać cukier stopniowo po 1 łyżce stale ubijając, dalej dodawać po 1 żółtku i ubijać.
Do ubitej jajecznej masy wlać powoli ostudzoną masę kakaową i wymieszać dokładnie szpatułką. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem i sodą i delikatnie wymieszać również szpatułką.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 170 st.C ok. 45 min. /grzanie góra-dół II poziom/. Studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiach.
Po ostudzeniu przekroić na 3 blaty.

Krem
Żelatynę zalać wodą, odstawić do napęcznienia, po czym podgrzać cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia /nie zagotować/.

Wszystkie składniki na krem /ser, śmietana/ powinny być schłodzone.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.
Serek mascarpone wymieszać mikserem z cukrem pudrem i serkiem naturalnym – na wolnych obrotach.
Do masy serowej dodać teraz w dwu rzutach ubitą śmietanę i dokładnie wymieszać szpatułką do połączenia. Jeśli krem wg n/ocenie jest za mało słodki dodać jeszcze przesianego cukru pudru oraz rozpuszczoną, letnią żelatynę. Całość dokładnie wymieszać.
Krem podzielić na 3 części, jedną większą, będzie na wierzch ciasta /trzecią warstwę/ oraz posmarowanie boków.

Warstwa wiśniowo-galaretkowa
W niepełnej szklance gorącego kompotu z wiśni /zamiennie gorącej wody/ rozpuścić galaretkę. Ilość użytego płynu zależy od gęstości dżemu – gdy zbyt rzadki ilość wody zmniejszyć do połowy szklanki albo i mniej.
W rondelku rozgrzać słoik dżemu wiśniowego, dodać rozpuszczoną galaretkę, mieszać do połączenia się w gładką masę /nie gotować!/.
Masę schłodzić, a kiedy się już ścina wyłożyć na blat ciasta.

Krem do dekoracji
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Gdy użyjemy śmietanki 36% w zasadzie nie trzeba jej już usztywniać, ale w przypadku zamiany na 30% należy usztywnić ją, dodając 2 śmietan-fixy lub 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody /2-3 łyżki/.

Składanie tortu

=Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, nasączyć, wyłożyć ścinającą się warstwę wiśniowo-galaretkową, wyrównać.
=Na tą warstwę wyłożyć pierwszą porcję kremu
=Przykryć drugim blatem, nasączyć.
Posmarować połową z drugiej porcji kremu, w krem powtykać osączone wiśnie.          Przykryć resztą kremu z drugiej porcji.
=Przykryć trzecim blatem, nasączyć i wyłożyć trzecią porcję kremu /tą największą/, smarując też boki tortu.

Tort schłodzić przez 2-3 godz. w lodówce.

Krem do dekoracji przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką i ozdobić tort. Udekorować też perełkami.
Udekorowany tort wstawić na kilka godzin do lodówki.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*