Udka w jogurcie greckim już są na blogu /tutaj/, ale nieco inaczej przyprawione, też dobre.
Dziś proponuję je przyprawione inaczej, a że mięso przygotowywane w jogurcie bądź w kefirze jest zawsze pyszne, nie muszę chyba nikogo przekonywać.
Składniki
4 udka kurczaka lub 2 ćwiartki
4 łyżki jogurtu greckiego
3 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki miodu
1 łyżka przyprawy curry
2 łyżki słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka granulowanego czosnku
sól
masło + olej – do wysmarowania naczynia
Wykonanie
Przyprawy wymieszać z jogurtem, odstawić na chwilę.
Mięso umyć, osuszyć, ćwiartki podzielić na mniejsze części i przełożyć do miski, po czym wymieszać z mieszanką jogurtu i dokładnie wmasować ją w mięso.
Przykryć szczelnie i odstawić na kilka godzin do lodówki /u mnie cała noc/.
Można to zrobić przy użyciu worka strunowego – nawet lepiej.
Zamarynowane udka przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 175-180 st.C /II poziom grzanie góra-dół/ przez ok. 50-55 min. pod przykryciem, po czym odkryć i zapiec jeszcze chwilkę, aby mięso się zarumieniło /5-7 min. z włączonym dodatkowo termoobiegiem/.