Udka kurczaka z mleczno-miodowej marynaty

Z mięsa kurczaka najbardziej lubię udka, a zwłaszcza pałki czyli podudzia. Można z nich wyczarować za każdym razem inne danie, a zawsze tak samo smaczne.
Tym razem proponuję udka pieczone w piekarniku, ale pierw zamarynowane. Do tego można razem z nimi upiec od razu ziemniaki… szybko i smacznie, bez większego nakładu pracy.

Składniki

5 ćwiartek kurczaka /lub 10 pałek lub udek/

Przyprawy do obtoczenia

2 łyżki oleju /u mnie rzepakowy/
1 łyżka musztardy /u mnie miodowa/
1 łyżka ketchupu /u mnie pikantny/
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka czosnku granulowanego
2 płaskie łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka pieprzu

Marynata

1 szklanka mleka
1 łyżka miodu
2 ząbki czosnku przeciśnięte

Wykonanie

Części kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem /całe ćwiartki podzielić/.
Składniki marynaty wymieszać.
Części kurczaka wymieszać z marynatą tak, aby całe były nią pokryte.
Odstawić na noc do lodówki.

Na drugi dzień  wymieszać przyprawy w osobnej misce lub woreczku strunowym, włożyć zamarynowanego kurczaka, dokładnie obtoczyć w przyprawach każdy kawałek, po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego cienko olejem lub masłem klarowanym i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180-190 st.C. przez ok. 50-60 min. połowę czasu pod przykryciem, potem odkryć,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*