Udka pieczone z ziemniakami – wersja II

Żar leje się z nieba, ale coś jeść trzeba. Najprościej zatem przygotować wcześniej wszystko w naczyniu żaroodpornym, a potem tylko siup do piekarnika na godzinkę, w międzyczasie sałatka i już…Praktycznie zrobiło się samo.
udka

Składniki

2 ćwiartki z kurczaka
przyprawa do kurczaka „złocisty kurczak”
papryka mielona słodka
vegeta, sól, pieprz
ziemniaki
przyprawa do ziemniaków
zioła prowansalskie
1 nieduża cebula
4 ząbki czosnku
1 jabłko
1 pomidor
1 duża pieczarka
olej

Wykonanie

Ćwiartki kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić każdą na 2 części – udko i podudzie, włożyć do głębokiej miski, a następnie skropić olejem, obsypać dość obficie przyprawą do kurczaka, papryką i delikatnie vegetą i pieprzem. Wymieszać wszystko dokładnie, aby każdy kawałek był obtoczony przyprawami, odstawić na ok. 1 godz.
Ziemniaki obrać, pokroić w grubsze plasterki i też delikatnie skropić olejem, obsypać przyprawą do ziemniaków i ziołami /można dodać swoje inne ulubione zioła/, wymieszać dokładnie i wyłożyć do rondla lub naczynia żaroodpornego.
Cebulę pokroić w półplasterki i rozrzucić po ziemniakach. Ząbki czosnku powtykać . dookoła ziemniaków.
Na wierzchu ziemniaków ułożyć przyprawione uprzednio udka, wtykając między nie pokrojone na ósemki  jabłko i pomidor oraz na ćwiartki pieczarkę.
przed pieczeniem    tu przed pieczeniem

Naczynie przykryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Teraz włączyć termoobieg, obniżając równocześnie temperaturę do 160 st. C i piec przez 1 godz. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 10 minut odkryte, aby udka ładnie się zarumieniły.
upieczone   po upieczeniu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*