Zapiekanka makaronowa bardzo lekka, bardzo letnia i bardzo kolorowa, o tym, że bardzo smaczna nie muszę pisać. Przygotowałam ją po przeglądzie lodówki z tego co tam „upolowałam”,
Składniki
ok. 300 g dowolnego makaronu /u mnie kokardki/
1 średnia lub 2 małe cukinie
1 duża czerwona papryka
2-3 pomidory /najlepiej mięsiste/
1-2 cebule
3 ząbki czosnku
2 fileciki od piersi kurczaka
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
5 łyżek oleju
100 g startego sera żółtego
1 kulka mozzarelli
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki, bazylia – posiekana
Wykonanie
Mięso z kurczaka pokroić w paski lub kostkę, dodać przyprawę do kurczaka, odstawić na bok.
Ugotować makaron al’dente.
Cukinię przekroić wzdłuż na 4 części, potem w grubsze plasterki.
Paprykę pokroić w grubszą kostkę, zaś pomidory sparzyć i również pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej, przesmażyć na nim mięso. Dodać cebulę, a po chwili paprykę, razem przesmażyć. Dodać cukinię i czosnek, wymieszać i razem dusić do czasu, gdy warzywa zmiękną, ale zachowają swoją chrupkość.
Na koniec dodać pomidory wymieszać i przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem.
Teraz na patelnię dodać ugotowany makaron, starty ser i posiekaną natkę i dokładnie wymieszać.
Zawartość patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego delikatnie olejem, na wierzch porwać kawałki sera mozzarella.
Zapiec 30-40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.