Prosta, smaczna, czego chcieć więcej?
Składniki
1 kg młodych ziemniaków
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
Na sos:
ok. 2/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
ok. 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
2 cebule czerwone
2 ząbki czosnku
2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
sól i czarny pieprz
! łyżka masła + 1 łyżka oleju
Do posypania:
Wykonanie
Jeżeli robicie zapiekankę ze „starych” ziemniaków, to trzeba je obrać. W przypadku młodych ziemniaków wystarczy porządnie wyszorować i nie obierać.
Ziemniaki pokroić na cienkie plasterki (robię to na „mandolinie” na grubość ok. 2-3 mm), przełożyć do miski, dodać olej i sól i wymieszać..
Czerwoną cebulę drobno posiekać.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Na maśle zeszklić cebulę. Dodać czosnek i przesmażyć przez 1-2 minuty, ciągle mieszając, a następnie dodać czosnek niedźwiedzi i chwilę przesmażyć. Odstawić do ostudzenia.
Gdy już lekko ostygnie dodać śmietankę kremówkę i kwaśną śmietanę i wymieszać dokładnie trzepaczką rózgową.
Gotowy sos doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Teraz sos dodać do miski z ziemniakami i wymieszać, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 80 st. C. (II poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i zapiekać około 60 minut. Pod koniec zapiekania posypać wierzch zapiekanki startym żółtym serem i zapiekać jeszcze, by ser się roztopił.
Do zapiekanki ziemniaczanej z powyższego przepisu można dodać pokrojony w kostkę i podsmażony boczek czy kiełbasę.
Zapiekankę można podać z kubkiem kefiru lub maślanki, ale też w towarzystwie ulubionej surówki. Ja zjadłam z dodatkiem surówki.