Zapiekanka z ziemniaków w plasterkach

Prosta, smaczna, czego chcieć więcej?

Składniki

1 kg młodych ziemniaków
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli

Na sos:

ok. 2/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
ok. 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
2 cebule czerwone
2 ząbki czosnku
2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
sól i czarny pieprz
! łyżka masła + 1 łyżka oleju

Do posypania:

100 g żółtego sera

Wykonanie

Jeżeli robicie zapiekankę ze „starych” ziemniaków, to trzeba je obrać. W przypadku młodych ziemniaków wystarczy porządnie wyszorować i nie obierać.
Ziemniaki pokroić na cienkie plasterki (robię to na „mandolinie” na grubość ok. 2-3 mm), przełożyć do miski, dodać olej i sól i wymieszać..

Czerwoną cebulę drobno posiekać.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Na maśle zeszklić cebulę. Dodać czosnek i przesmażyć przez 1-2 minuty, ciągle mieszając, a następnie dodać czosnek niedźwiedzi i chwilę przesmażyć. Odstawić do ostudzenia.
Gdy już lekko ostygnie dodać śmietankę kremówkę i kwaśną śmietanę  i wymieszać dokładnie trzepaczką rózgową.
Gotowy sos doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Teraz sos dodać do miski z ziemniakami i wymieszać, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 80 st. C. (II poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i zapiekać około 60 minut.  Pod koniec zapiekania posypać wierzch zapiekanki startym żółtym serem i zapiekać jeszcze, by ser się roztopił.

Do zapiekanki ziemniaczanej z powyższego przepisu można dodać pokrojony w kostkę i podsmażony boczek czy kiełbasę.
Zapiekankę można podać z kubkiem kefiru lub maślanki, ale też w towarzystwie ulubionej surówki. Ja zjadłam z dodatkiem surówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*