Tania, szybka, a jednocześnie smaczna… a jakie aromaty się roznoszą, kiedy przygotowuje się sosik śmietanowo-cebulowy…
Składniki
1 kg ziemniaków
30 dkg kiełbasy polędwicowej /3 kiełbaski/
25 dkg sera żółtego
1 duży kubek śmietany 12% /330 ml/
2 cebule
1 duży ząbek czosnku
sól, pieprz, ziarenka smaku
szczypiorek
przed zapiekaniem
Wykonanie
Ziemniaki ugotować, ostudzić, pokroić w grubsze plastry. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Ser zetrzeć na grubych oczkach. Szczypiorek posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać /trochę sera zostawić do posypania na wierzchu/ i wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać i połączyć ze śmietaną, a następnie dusić wszystko do miękkości cebuli /w trakcie można dodać troszkę wrzącej wody /w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i ziarenkami smaku.
Lekko ostudzić, następnie zmiksować, polać zapiekankę, posypać serem i zapiec przez 20 min. w temp. 150 st. C /termoobieg/.
zapieczona