Zapiekanka wygląda bardzo efektownie, a do tego, co tu dużo mówić – jest smaczna.
Składniki
1 kg ziemniaków
2 cukinie /z miękką skórką, wskazana jedna zielona i 1 żółta/
2 jajka
1 śmietan 18%
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków,
10 dkg sera żółtego
masło do wysmarowania formy
Wykonanie
Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki, obgotować 5 min. w osolonym wrzątku. Cukinię /razem ze skórką/ pokroić również w cienkie plasterki.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć pionowo i naprzemiennie plasterki ziemniaków i cukinii. Całość posypać przyprawą do ziemniaków.
Śmietanę wymieszać z jajkami, dodać przeciśnięty czosnek, doprawić solą i pieprzem i zalać zapiekankę.
Zapiekać przez ok. 30 min. w temp. 170-180 st. C. /pod przykryciem/, następnie odkryć, posypać startym żółtym serem i zapiec jeszcze chwilę – do rozpuszczenia sera.