Żeberka duszone w sosie śliwkowym

Lubię mięsa przygotowywane w towarzystwie jakichś owoców. Tym razem będą to żeberka w sosie śliwkowym. Pyszne, aromatyczne, a ten sos śliwkowy… po prostu bajeczny.

Składniki

ok. 1 kg żeberek z paska
2 cebule lub 1 bardzo duża
ok. 10-12 szt. suszonych śliwek
1-2 łyżki powideł śliwkowych
1 łyżka sosu sojowego
1/2 l bulionu
po 1  płaskiej łyżeczce mąki pszennej i ziemniaczanej
sól, pieprz, chilli, liść laurowy
smalec lub olej do smażenia

Wykonanie

Żeberka oczyścić ze zbędnych elementów, pokroić na dowolne kawałki, oprószyć solą, pieprzem i chilli.
Na patelni rozpuścić smalec i podsmażyć żeberka na mocno brązowy kolor z obu stron. Przełożyć je do naczynia, w którym będą się dusić.

Na patelni, na pozostałym tłuszczu, podsmażyć teraz pokrojoną w piórka cebulę, a gdy się zeszkli dodać do niej drobno pokrojone suszone śliwki i smażyć całość przez chwilę, ciągle mieszając. Zawartość patelni przełożyć do rondla z żeberkami, dodać liść laurowy, bulion, uzupełnić gorącą wodą tak, żeby żeberka były zanurzone przynajmniej do połowy i na małym gazie dusić pod przykryciem ok. 1,5-2  godz. do miękkości mięsa.
Gdy mięso jest już gotowe, dodać do sosu powidła śliwkowe i sos sojowy, a następnie zagęścić sos mąką  rozrobioną z wodą, wymieszać i zagotować. Na koniec doprawić do smaku pieprzem i solą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.