Po prostu pyszne i tyle…
źródło
Składniki /proporcje dla 2-4 osób/
10-12 małych ziemniaków
1 łyżeczka masła
1 duży ząbek czosnku
przyprawy po upieczeniu –każdy doprawia ziemniaki na talerzu wg własnego uznania: sól, zioła, pieprz
Wykonanie
Ziemniaki dokładnie umyć pod bieżącą wodą – będą pieczone bez obierania.
Następnie ugotować je na półmiękko w niewielkiej ilości osolonej wody przez kilka minut /ok. 5-7 minut/, po czym odlać wodę i lekko odparować – mają być nadal gorące .
Piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C.
Czosnek obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki.
Dno naczynia żaroodpornego wysmarować masłem. Na maśle ułożyć plasterki czosnku – w miarę równomiernie.
Ziemniaki przekroić na pół i układać na maśle miejscem przecięcia do dołu, skórką ku górze. Ziemniakami wyłożyć całe dno naczynia, w miarę możliwości w jednej warstwie. Teraz przykryć naczynie folią aluminiową i wstawić do nagrzanego już do 200 st. C piekarnika. Piec pod tym przykryciem na drugiej półce od dołu, grzanie góra-dół przez ok. 20 minut lub troszkę dłużej – aż się upieką. W połowie pieczenia włączyć termoobieg, zdjąć folię i dopiec jeszcze /przez ok. 10 minut/, aż ziemniaki ładnie się zrumienią.