Idealny dodatek do pieczonych udek, a poza tym można je zrobić równocześnie czyli upiec razem z mięsem.
Składniki
1 kg obranych ziemniaków
3 łyżki masła
3 łyżki oleju
2 czerwone cebule /jeśli duża wystarczy 1/
8-10 ząbków czosnku /w łupinie/
2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków
przed pieczeniem
Wykonanie
Ziemniaki pokroić na 4 części /gdy duże na 6-8/ i wrzucić na lekko osolony wrzątek -obgotować przez 5 min. odcedzić i osuszyć.
Nagrzać piekarnik do 190 st. C.
Naczynie lub blachę, w której będą się piekły ziemniaki, wysmarować masłem i olejem, włożyć ziemniaki, a pomiędzy nie powkładać cebulę pokrojoną w piórka i całe /bez obierania/ ząbki czosnku. Rozmaryn posiekać i posypać nim ziemniaki. Piec ok. 45-50 min.