Podobne do Ziemniaki spłaszczone i zapieczone, a jednak nieco inne… też smaczne.
Składniki
1 kg ziemniaków
50 g masła
przyprawa do ziemniaków
sól
papryka słodka /dałam wędzoną/
granulowany czosnek
Wykonanie
Ziemniaki obrać /młode lub gdy mają cienką skórkę to zostawić w skórce/ i ugotować w lekko posolonej wodzie na pół miękko.
Odcedzić, rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po czym za pomocą tłuczka do ziemniaków każdy zgnieść /spłaszczyć/ co najmniej do połowy jego wysokości.
Teraz każdy ziemniak oprószyć solą, przyprawą do ziemniaków i granulowanym czosnkiem, a następnie posmarować roztopionym masłem /obficie/.
Zapiec do zrumienia przez ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 st.C + włączony termoobieg /gdy brak termoobiegu temp. 180 st.C/ – II poziom piekarnika.
Pasują jako dodatek do drugiego dania, ale pyszne też jako samodzielny posiłek np. z kefirem.