Zrazy z mięsa mielonego z cukinią i papryką

Kolorowe, pyszne zraziki, w pysznym sosie… jeszcze jedna propozycja na danie z mięsa mielonego.
Polecam też|
Zrazy mielone w sosie grzybowym
Zrazy mielone z dodatkami w sosie grzybowym

Składniki

500 g mięsa mielonego /u mnie wieprzowo-wołowe/
1 jajko
1 kajzerka namoczona w mleku lub 1/2 szklanki bułki tartej
1 mała lub 1/2 średniej cukinii
po 1/2 papryki czerwonej i żółtej bądź zielonej
1/2 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, papryka słodka i ostra

mąka do obtoczenia
olej do smażenia

1 większa cebula
2-3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 szt. ziela angielskiego
5 szt. ziaren pieprzu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
ok. 2 szklanek bulionu/wody

1 łyżka mąki pszennej i 1 ziemniaczanej – do zagęszczenia sosu

Wykonanie

Do miski przełożyć mięso mielone, dodać bułkę, jajko i przyprawy, wymieszać.

Cukinię razem ze skórką zetrzeć na grubych oczkach, paprykę pokroić w kosteczkę, a natkę posiekać – wszystko dodać do masy mięsnej i dokładnie wymieszać.

Z masy mięsnej formować w mokrych w dłoniach podłużne zrazy, obtaczać je w mące, ponowić formowanie w dłoniach lekko dociskając, po czym obsmażać ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
Obsmażone zrazy zdjąć z patelni i ułożyć na talerzu, a na patelni zeszklić teraz pokrojoną w kostkę cebulę, na koniec dodać posiekany czosnek i krótko przesmażyć.

Odłożone na talerz zrazy włożyć ponownie na patelnię, dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz, zalać bulionem, zagotować, po czym dusić pod przykryciem ok. 25-30 min.

Teraz do sosu dodać koncentrat pomidorowy i sos sojowy, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Dodać też mąkę rozpuszczoną w kilku łyżkach zimnej wody, zamieszać i gotować, aż sos zgęstnieje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*