Zupa pekinka

Zupa pekinka nie oznacza, że z Pekinu, ale że z kapusty pekińskiej, to już tak.
To zupa w sam raz na okres wiosenno-letni – lekka, a równocześnie pożywna, trochę ostra, trochę kwaskowata, każdemu posmakuje.

Składniki

1/2 kapusty pekińskiej /ok.1/2 kg/
1 papryka czerwona
1 marchewka /w miarę cienka/
3 pomidory /zamiennie puszka pomidorów krojonych/
1-2 cebule
liść laurowy /1-2 szt./
ziele angielskie /3-4 ziarenka/
papryka słodka – 1 łyżeczka
papryka ostra – szczypta
płatki chili – szczypta
czosnek granulowany – 1 łyżeczka
sól, pieprz, majeranek
natka pietruszki

Wykonanie

W garnku, w którym będzie się gotować potem zupa, zeszklić na łyżce oleju cebulę pokrojoną w kostkę, po czym dodać marchew pokrojoną w plasterki i chwilę podsmażyć. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę oraz przyprawy – obie papryki, czosnek, sól, pieprz. Dodać łyżkę masła, a gdy się już rozpuści wlać ok.1,5-2 l wody, dodać liść laurowy, ziele ang. doprowadzić do wrzenia i pogotować ok.5-7 min. /do miękkości kapusty/. Dodać pomidory pokrojone w kostkę, doprawić jeszcze do smaku, dodać majeranek, gotować kilka minut. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*