Opowiadała mi kiedyś znajoma, że zawsze robi zupę pomidorową z pomidorów w puszcze, bo tylko te gwarantują prawdziwy smak i aromat. Jako, że miałam do zagospodarowania trochę rosołu i miała być właśnie pomidorowa, postanowiłam skorzystać z jej sugestii…i powiem tak – zupa szybka do zrobienia, bez dodatku śmietany, a mimo to smaczna i o intensywnym kolorze. Zachęcam do wypróbowania takiej wersji „pomidorówki”.
Składniki
2 l rosołu /u mnie drobiowo-wołowy/ lub bulionu warzywno-drobiowego
1 marchew z rosołu
1 puszka pomidorów bez skórki
1 szklanka przetartych pomidorów z czosnkiem – Passata w butelce /do nabycia np. w Biedronce/
sól czosnkowa, pieprz, cukier – do smaku
natka pietruszki lub koperek
Wykonanie
Pomidory z puszki podsmażyć na klarowanym maśle, dodać ugotowaną już w rosole marchew i przetarte pomidory, zalać niewielką ilością rosołu i chwilę pogotować, po czym zmiksować. Następnie dodać resztę rosołu, zagotować, doprawić do smaku oraz dodać posiekaną natkę pietruszki/koperek.
Podawać z ryżem lub makaronem. U mnie dziś makaron w formie ryżu.